Testiculul necoborât: ce este și ce îl cauzează
Testiculul necoborât reprezintă o anomalie congenitală frecvența, nedureroasă, în care unul sau ambii testiculi nu au coborât până în poziția corectă (pungă scrotala). 1-2% dintre băieței sunt afectați.
Înainte de naștere, testiculele se dezvoltă în abdomenul copilului. În cursul ultimului trimestru de sarcina, testiculele coboară din abdomen, prin canalul inghinal, până în scrot (sacul de piele de sub penis). Testiculul necoborat nu își finalizează procesul de coborâre. Acesta se poate localiza oriunde de la nivelul abdomenului până în canalul inghinal și poate afecta unul sau ambii testiculi.
Cauza exactă nu este încă descoperită. Următorii factori pot influență procesul de coborâre al testiculului:
- anatomia anormală
- probleme hormonale
- factori din mediu
Cine are un risc mai mare: Bebelușii născuți prematur comportă un risc mai mare de a avea testicul necoborat. Riscul este direct proporțional cu gradul de prematuritate. De asemenea, copii care au frați cu aceeași condiție au risc mai mare.
Care sunt simptomele
În cazul copiilor cu testicul necoborat, unul sau ambii testiculi sunt absenți din scrot sau nu pot fi identificați palpator la acest nivel. Dacă ambii testiculi sunt absenți scrotul va avea un aspect neobișnuit de mic și plat. Dacă doar un testicul este necoborat, scrotul poate părea asimetric. Dacă testiculul copilului dumneavoastră „câteodată este, câteodată nu este”, numim această afecțiune testicul retractil.
Cum se pune diagnosticul de testicul necoborât
Diagnosticul este suspicionat de către medicul de familie/pediatru/neonatolog în urmă examenului de rutină al regiunii genitale. Dacă există un grad înalt de suspiciune acesta va trimite pacientul către un specialist – chirurgul pediatru – pentru a confirmă diagnosticul și a beneficia de tratament cât mai timpuriu.
La prima examinare chirurgul va confirmă absența testiculului din scrot și va încerca să îl localizeze prin palparea traiectului normal de coborâre. Dacă testiculul nu poate fi identificat prin palpare, este necesară excluderea a două varietăți a acestei boli numite testicul ectopic și testicul absent.
Ectopia apare atunci când testiculul este localizat în afară traiectului sau normal de coborâre, iar diagnosticul este pus prin palparea zonelor ectopice uzuale.
Testiculul este absent (complet inexistent) dacă a apărut un defect în formarea lui de la început sau a apărut un eveniment local înainte de naștere și acesta a dispărut.
Cum se tratează testiculul necoborât?
În anumite cazuri – 20% dintre băiețeii afectați – testiculul va coborî de la sine până la vârstă de 6 luni. După această vârstă și mai ales după vârstă de 1 an, dacă testiculul nu a coborât, specialistul va recomanda o intervenție chirurgicală numită ORHIOPEXIE pentru a coborî testiculul în scrot.
Dacă testiculul este identificat palpator undeva pe traiectul normal de coborâre, orhiopexia se va efectua printr-o incizie mică la nivel inghinal. După identificarea și eliberarea testiculului acesta va fi coborât până în scrot, se va efectua o mică incizie și la acest nivel, iar testiculul va fi fixat în această locație. Cei mai mulți copii sunt externați următoarea zi.
Dacă testiculul nu este palpat – 1 din 5 cazuri de testicul necoborat – sunt necesare explorări suplimentare pentru a ne asigura că testiculul nu este „ascuns” în abdomen unde își va pierde funcția și este la risc de a dezvoltă celule canceroase.
În majoritatea cazurilor, chirurgul pediatru corectează boală printr-o singură intervenție.
Care sunt posibilele complicații ale testiculului necoborât?
Posibilele complicații ale intervenției sunt:
- sângerare / infecție – complicații asociate tuturor intervențiilor chirurgicale – risc scăzut datorită chirurgiei moderne
- reascensionarea testiculului (urcă pe canalul inghinal) – relativ rară
- pierderea testiculului (afectarea vaselor lui de sânge) – rarisim
Imediat după operație copilul poate resimți un discomfort local, dar acesta este ușor controlat prin administrarea de medicație și dispare de obicei după o zi.
Intervenția chirurgicală de corecție a testiculului necoborat este recomandată pentru a preveni riscul de infertilitate și cancer la vârstă adultă, precum și pentru a evita complexele și stresul emoțional legate de aspectul local în adolescencenta.
O altă complicație, rară de altfel, este răsucirea testiculului necoborat în jurul propriului ax – torsiunea. Această este o urgență și impune prezentarea cât mai repede la chirurgul pediatru!
Când este necesară prezentarea la medic?
Consultul de specialitate este necesar imediat ce este identificată anomalia pentru a beneficia de tratamentul corect într-un moment cât de optim posibil.
Medicii noștri specialiști în pediatrie și chirurgie pediatrică
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis