Spirometria: ce este, în ce situații este recomandată și cum se realizează

Spirometria: ce este și la ce se folosește

Spirometria este examinarea diagnostică indispensabilă pentru evaluarea capacității respiratorii. Este utilizată  pentru a  diagnostica și monitoriza funcția pulmonară în cazul în care copilul are o boală cronică precum astm, fibroză chistică, displazie bronhopulmonara și alte afecțiuni bronhopulmonare severe, precum și pentru a determina gradul de afectare pulmonară în cadrul altor afecțiuni musculoscheletale (cifoză, scolioză).

Spirometria determina volumul și debitele pulmonare: volumul inspirator, volumul expirator maxim, capacitatea vitală. Este o examinare simplă care nu provoacă disconfort astfel încât testul durează, de regulă 10-15 minute. Investigația debutează cu măsurarea înălțimii și greutății micului pacient.

Unii pacienți mai mici nu pot respira uneori la comandă de aceea  este nevoie de mai multă pregătire în comparație cu copiii mai mari. Dacă pacientul are 6 ani sau mai mult, ar trebui  coopereze pentru a efectua manevrele de respirație necesare testării funcției pulmonare.

Cum se efectuează spirometria, la ce vă puteți aștepta

Pentru a efectua acest test se folosește un aparat numit spirometru la care este conectat un furtun cu piesă bucală de unică folosință sau reutilizabilă prin care pacientul este instruit expire tot aerul corespunzător volumului maxim expirator pulmonar. Copilul va avea nasul prins cu un clește de tip clemă și buzele lipite pe piesa bucală prin care va respira pe durata probei. Inițial este necesar respire normal, ulterior va trebui inspire profund și expire forțat într-un timp cât mai scurt.

Unde ne găsești:

Numere de telefon pentru programări:

  • 0759.329.534
  • 0721.511.735
  • 031.4251600

Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București

Program de lucru:

  • Luni-Vineri: 08 – 21
  • Sâmbătă: 09-17
  • Duminică: închis