Spirometria: ce este și la ce se folosește
Spirometria este examinarea diagnostică indispensabilă pentru evaluarea capacității respiratorii. Este utilizată pentru a diagnostica și monitoriza funcția pulmonară în cazul în care copilul are o boală cronică precum astm, fibroză chistică, displazie bronhopulmonara și alte afecțiuni bronhopulmonare severe, precum și pentru a determina gradul de afectare pulmonară în cadrul altor afecțiuni musculoscheletale (cifoză, scolioză).
Spirometria determina volumul și debitele pulmonare: volumul inspirator, volumul expirator maxim, capacitatea vitală. Este o examinare simplă care nu provoacă disconfort astfel încât testul durează, de regulă 10-15 minute. Investigația debutează cu măsurarea înălțimii și greutății micului pacient.
Unii pacienți mai mici nu pot respira uneori la comandă de aceea este nevoie de mai multă pregătire în comparație cu copiii mai mari. Dacă pacientul are 6 ani sau mai mult, ar trebui să coopereze pentru a efectua manevrele de respirație necesare testării funcției pulmonare.
Cum se efectuează spirometria, la ce vă puteți aștepta
Pentru a efectua acest test se folosește un aparat numit spirometru la care este conectat un furtun cu piesă bucală de unică folosință sau reutilizabilă prin care pacientul este instruit să expire tot aerul corespunzător volumului maxim expirator pulmonar. Copilul va avea nasul prins cu un clește de tip clemă și buzele lipite pe piesa bucală prin care va respira pe durata probei. Inițial este necesar să respire normal, ulterior va trebui să inspire profund și să expire forțat într-un timp cât mai scurt.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis