Calprotectina fecală este un marker nespecific de inflamație intestinală extrem de util în practica clinica a gastroenterologilor pediatrici. Cu toate acestea, există în ultima perioadă o tendință de a utiliza aceasta analiză în exces de către medici sau uneori chiar fară indicație medicală.
Ce înseamnă “un marker nespecific”?
Dacă este pozitivă, înseamnă că exista o inflamație intestinală. Totuși, creșterea ei nu indica o anumită boală, ci doar că este prezenta o boala care provoacă inflamație intestinala. Poate fi vorba de o infecție digestivă (virală/bacteriană), poate fi un polip intestinal, poate fi o boală inflamatorie intestinală, etc. Valoarea de la care este considerata pozitiva este încă în dezbatere – uneori este considerată pozitivă la o valoare peste 50mcg/g, alteori peste 100mcg/g, alteori peste 200mcg/g. Dacă ea este negativă, atunci nu există inflamație intestinală.
Deoarece copiii au o permeabilitate intestinală mai mare în primii ani de viață valoarea calprotectinei fecale este mai mare, în special la sugari (înainte de vârstă de 1an). De aceea calprotectina fecală are o utilitate limitata la această categorie de vârstă.
Studiile discută despre valori ale calprotectinei fecale diferite pe grupe de vârstă, cea mai mare valoare fiind la sugari iar o valoare similara cu cea a adultului fiind identificata abia după vârstă de 4 ani. La sugari, cel mai frecvent este utilizată calprotectina fecala în mod incorect pt a ridica suspiciunea sau pt a confirma alergia la proteina laptelui de vaca (APLV) sau alte alergii alimentare.
Pentru APLV în acest moment gold-standardul (adică modul în care putem stabili sau infirma cel mai sigur diagnosticul) este excluderea din dietă a proteinei (în cazul sugarilor alăptați se exclude proteina și din dieta mamei) și observarea semnelor simptomelor pentru care care am suspectat acest diagnostic.
Daca semnele și simptomele nu dispar atunci când este exclusă din dietă proteina din laptele de vacă, atunci se infirmă diagnosticul de APLV. Daca semnele și simptomele dispar, atunci se face ceea ce se numește provocare – se reintroduce în dietă proteina și se observă dacă reapar simptomele. Dacă acestea reapar, atunci se confirmă diagnosticul. Dacă ele nu reapar, diagnosticul nu se confirmă.
Studiile desfășurate până la acest moment nu susțin utilizarea calprotectinei fecale pt a diagnostica sau a urmări alergiile alimentare.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis