Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale la copii: ce înseamnă, cum îți pregătești copilul și etapele

Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale reprezintă modalitatea de înregistrare a valorilor tensiunii pe parcursul a 24h. Copilul dumneavoastră va purta o manșetă de măsurare a tensiunii arteriale pe unul din brațe, aceasta fiind conectată la un aparat numit Holter care va înregistra fiecare măsurătoare efectuată.

Trei motive pentru care copilul dumneavoastră ar putea avea nevoie de monitorizare Holter a tensiunii arteriale
  1. valori crescute ale tensiunii arteriale la măsurători repetate/hipertensiunea de halat alb
  2. evaluarea stadiului hipertensiunii arteriale
  3. verificarea eficienței tratamentului la copii cunoscuți cu hipertensiune arterială
Exista vreun risc la monitorizarea Holter pentru copil?

Nu, nu exista riscuri asociate investigației.

Cum îmi pregătesc copilul pentru monitorizarea Holter a tensiunii arteriale?

Nu exista o pregătire speciala. Copilul trebuie înțeleagă va purta manșetă fixată pe brat și centura cu aparatul pentru 24h. De asemenea, trebuie înțeleagă trebuie tina brațul nemișcat la fiecare măsurătoare a tensiunii arteriale pentru a fi evitate măsurătorile eronate și trebuie ferească aparatul de umezeală.

Care sunt etapele investigației?

Aparatul pentru monitorizarea tensiunii arteriale constă într-o manșetă ca cea de la tensiometru ce se prinde la nivelul unuia din brațe, cel la care tensiunea arteriala este mai mare. Manșetă este atașată printr-un furtun subțire de aparatul electronic ce înregistrează tensiunile. Aparatul are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil, și este prins pe o curea pe care copilul o va purta în jurul taliei pentru o durată de 24 ore, timp în care copilul este încurajat își desfășoare activitatea obișnuită, iar părinții tină un jurnal al evenimentelor din ziua respectivă. La un interval de 30 de minute în timpul zilei și la interval de o ora în timpul nopții, manșeta se umflă pentru măsurarea tensiunii arteriale.

Ce se întâmplă după monitorizarea Holter TA?

După finalizarea înregistrării aceasta fi analizata de medic, ajutandu-l decidă cu precizie daca este vorba de hipertensiune arterială sau daca tratamentul antihipertensiv este eficient.