Diagnosticarea si evaluarea bolilor cardiace la copii reprezinta un proces complex care presupune :
– Examen fizic
Un examen fizic poate ajuta la identificarea unei patologii cardiace. Acest examen poate include examinare din cap pana la picioare. Cateva zone de interes care pot aduce informatii cu privire la o problema cardiaca a copilului dumneavoastra sunt urmatoarele:
Capul
Medicul va verifica fontanela anterioara care este palpabila in primul an de viata. In mod normal fontanela este plata, moale si la acelasi nivel cu restul scalpului. Fontanela anterioara se palpeaza pentru a vedea daca bebelusul dumneavoastra este deshidratat, caz in care fontanela este adancita. Narile sunt observate in timp ce copilul dumneavoastra respira. Multe defecte cardiace congenitale pot suprasolicita plamanii, astfel cauzand dificultate in respiratie. Medicul va verifica cat de grava este afectarea prin gradul de dilatare al narilor pe masura ce copilul respira. Cand plamanii sunt suprasolicitati, narile se pot deschide larg ca un mod de a lua mai mult aer. Culoarea buzelor este un marker important al bolii cardiace. O culoare albastra sau purpurie (cianoza) inseamna nivel scazut al oxigenului din sange. Poate sa insemne de asemenea ca nu circula suficient sange din cauza insuficientei cardiace, anemiei sau blood loss.
Gatul
Venele jugulare si arterele carotide sunt localizate de o parte si alta a gatului. Venele jugulare aduc sange de la cap inapoi la inima pentru oxigenare iar arterele carotide iau sangele bogat in oxigen la cap. Venele si arterele vizibile la nivelul gatului cand copilul este in repaus pot fi un semn al functionarii normale a inimii.
Toracele
Medicul va urmari miscarile toracelui copilului dumneavoastra si va utiliza stetoscopul sa asculte inima si plamanii. Dificultatea in respiratie poate fi cauzata de defecte congenitale (prezente de la nastere). Se poate observa retractia toracelui care apare atunci cand muschii dintre coaste sau sub si deasupra sternului il impinge spre interior de fiecare data cand copilul respira. Medicul va asculta cu stetoscopul toracele anterior si posterior. De asemenea, va asculta cordul in diferite zone ale toracelui pentru a verifica ritmul cardiac, sunete anormale numite sufluri cardiac sau zgomote cardice neregulate.
Pot fi auzite sunete anormale si la auscultarea plamanilor atunci cand exista boala cardiaca, numite raluri. Ambii plamani ar trebui sa se auda ca si cand aerul trece normal prin ei. Medicul va urmari numarul de respiratii pe minut, important in congestia pulmonara care determina copilul sa respire mai rapid decat ar fi normal.
Abdomenul
Multe boli cardiace pot determina aparitia edemelor. Ficatul este unul dintre organele care sufera ca urmare a afectarii echilibrului hidric din organism.Medicul va palpa regiunea dreapta a abdomenului pentru a vedea daca ficatul este marit.
Mainile si picioarele
Medicul va aprecia pulsul care se palpeaza la nivelul antebratului, intern lateral, la nivelul fetei interne a bratului, la nivel inghinal, la nivelul fosei poplitee (in spatele genunchiului), fata interioara a gleznei sip e fata dorsala a piciorului. Un puls absent sau exagerat de intens poate insemna o problema cardiac.
Temperatura corpului este importanta in evaluarea bolii cardiace. Cand inima nu pompeaza efficient nu va putea indeplini necesitatile organismului astfel corpul va limita fluxul sangelui la zonele neesentiale cum sunt maini si picioare pentru a proteja creierul, inima si rinichii. In acest caz pielea este palida si rece la atingere.
Patul unghial ofera de asemenea informatii utile despre inima.In mod normal unghiile au culoare roz.O culoare albastra sau purpurie inseamna cantitate insuficienta de oxigen in sange sau sange insufficient in sistemul circulator.Unghii palide pot insemna anemie.Copii cu boli cardiace cianogene pot sa aiba largirea patului unghial(clubbing).
Alti factori
Alte factori care pot fi utili in timpul examenului clinic includ:
Crestere si dezvoltare
Medicul va verifica daca greutatea si inaltimea copilului dumneavoastra se incadreaza in limitele normale pentru varsta.
De asemenea, medicul va dori sa afle nivelulul de activitate al copilului, daca oboseste usor.
Ce este electrocardiograma pentru copii?
Electrocardiograma (EKG) este o investigatie rapida si simpla pentru a verifica activitatea electrica a inimii copilului dumneavoastra.Un rezultat anormal EKG poate insemna ca exista o problema cardiaca.
De ce ar putea avea nevoie copilul meu de un EKG?
Unele probleme cardiace care ar putea da modificari pe EKG sunt:
- Dilatare a inimii
- Afectarea functiei cardiace( muschiul inimii nu se contracta normal)
- Ischemie
- Tulburari de conducere
- Tulburari electrolitice
- Pericardita
- Miocardita
- Traumatism thoracic
Care sunt riscurile efectuarii unui EKG?
Nu exista riscuri legate de EKG.
Unii copii pot avea o reactie la gelul folosit pentru pozitionarea electrozilor pe piele.
Cum sa imi pregatesc copilul pentru EKG?
Copilul dumneavoastra nu are nevoie de pregatire speciala pentru efectuarea unui EKG.Medicul ii va explica cum se face aceasta investigatie.
Ce se intampla in timpul unui EKG pentru copil?
Un EKG poate fi efectuat aproape oriunde. Echipamentul este compact si portabil. Echipamentul folosit include aparatul de EKG, electrozi pentru piele si fire de conectare.
Un EKG necesita 5-10 minute pentru a fi efectuat.
Pasii pentru efectuarea unui EKG sunt urmatorii:
- Copilul se aseaza intins pe pat si va trebui sa stea nemiscat si sa nu vorbeasca pe durata investigatiei. Parintii pot de obicei sa fie prezenti in incapere.
- Asistentul medical va plasa electrozii pe toracele copilului si cate unul pe fiecare mana si picior.
- Aparatul de EKG este pornit si dureaza cateva minute sa fie gata electrocardiograma.
Ce inseamna monitorizare Holter EKG pentru un copil?
Monitorizarea Holter EKG este o modalitate de verificare continua a activitatii electrice a inimii. Copilul dumneavoastra va purta un mic aparat (device) numit Holter pentru 24 sau 48 de ore. Aparatul este atasat la toracele copilului prin electrozi si va inregistra ritmul cardiac pe toata durata programata.Se deosebeste de EKG prin faptul ca electrocardiograma inregistreaza ritmul cardiac pentru doar cateva secunde.
De ce ar putea avea nevoie copilul meu de monitorizare Holter?
Cateva motive pentru care copilul dumneavoastra ar putea avea nevoie de monitorizare Holter ar fi:
- Durere cardiac
- Palpitatii
- Modificari pe EKG
- Oboseala, lipsa de aer, ameteala, lesin
Exista vreun risc la monitorizarea Holter pentru copil?
In rare cazuri copilul poate avea o reactie alergica la electrozii (adhesive in the electrodes) care se atasaza pe torace.
Cum imi pregatesc copilul pentru monitorizarea Holter?
Nu este nevoie de pregatire speciala. Medicul ii va explica cum functioneaza aparatul Holter.
Cum se monteaza aparatul Holter pentru monitorizare?
Asistentul medical/Medicul plaseaza electrozii pe toracele copilului apoi ii conecteaza la aparat printr-un cablu.
Aparatul de inregistrare este mic si poate fi purtat intr-o husa speciala care se plaseaza intr-un buzunar sau atasata unei centuri.
Veti primi instructiuni despre :
– cum sa tineti electrozii atasati pe pielea copilului
– cum sa verifice aparatul pentru problem
-cand sa sune la cabinet pentru ajutor
– cum sa tina un jurnal cu orele cand apar simptome
– ce sa evite, de exemplu sa ude dispozitivul
Odata ce aparatul Holter a fost montat pe copil si ati primit instructiunile, acesta se intoarce la activitatea obisnuita.
Ce se intampla dupa monitorizarea Holter?
Odata ce monitorizarea s-a incheiat, se vor scoate electrozii si aparatul. Medicul va analiza informatia inregistrata si va discuta cu dumneavoastra despre rezultat.
Ce este ecocardiografia la copii?
Ecocardiografia este o examinare imagistica care foloseste ultrasunete pentru a reda imagini ale inimii in timp real. Este o investigatie care nu iradiaza si este nedureroasa.
De ce ar putea avea nevoie copilul meu de aceasta investigatie?
Ecocardiografia este un test imagistic important pentru a diagnostica probleme cardiac la sugari si copii. Poate identifica boli congenitale ( copilul s-a nascut cu boala respectiva) sau dobandite ( boala aparuta mai tarziu).
Cateva motive pentru a efectua o ecocardiografie ar fi:
Boli congenitale: suflu cardiac, cianoza(coloratie albastruie a tegumentelor), istoric familial de boala cardiaca congenitala, rezultat anormal la alte investigatii.
Boli dobandite: infectii sau alte cause care pot duce la afectare cardiaca, tensiune arteriala crescuta, batai cardiac neregulate
Exista vreun risc al ecocardiografiei pentru copilul meu?
Ecocardiografia nu are riscuri.
Cum imi pregatesc copilul pentru ecocardiografie?
Copilul nu are nevoie de o pregatire speciala pentru investigatie.
Daca este destul de mare copilul dumneavoastra sa inteleaga, atunci explicati-I ca trebuie sa stea intins nemiscat pentru a putea achizitiona imaginile.
Este important sa inteleaga copilul dumneavoastra ca este o investigatie nedureroasa.
In timpul examinarii copilul poate sa tina o jucarie sau sa priveasca un desen preferat.
Ce seintampla in timpul examinarii?
Examinarea se face de catre un medic cardiolog si dureaza intre 30 de minute pana la maxim 60 de minute.
Pasii pentru efectuarea ecocardiografiei sunt:
-copilul se va aseza pe patul de examinare si va fi dezbracat de la brau in sus.
– medicul va pune gel pe toracele copilului pentru a putea misca transductorul .
– copilul va simti o presiune usoara a transductorului pe torace in timpul examinarii.
Ce se intampla dupa ce ecocardiografia va fi gata?
Odata ce investigatia s-a terminat, medicul va sterge gelul de pe torace.
Rezultatul investigatie se mentioneaza intr-un raport care vi se ofera la sfarsitul consultatiei.