Ce este hernia inghinală?
Hernia apare atunci când există o deschidere în peretele abdomenului prin care pătrund organe din interiorul acestuia. Dacă hernia apare în zona inghinala (șanțul dintre abdomen și partea de sus a piciorului) este denumită hernie inghinală, daca apare și în zona inghinală și în scrot hernia se numește inghinoscrotalaă
Ce cauzează hernia inghinală?
La adulți herniile apar de obicei în urma unei slăbiciuni în mușchii peretelui abdominal.
La copii hernia inghinală este congenitală, mecanismul prin care apare complet diferit de cel de la adulți și implică structuri din dezvoltarea copilului înainte de naștere.
La băieți, înainte de se naște, testiculele se dezvoltă în abdomen. Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, testiculele coboară prin canalul inghinal până în scrot și trag împreună cu ele o extensie similară unui sac (canalul peritoneo-vaginal). Această comunicare cu abdomenul ar trebui să fie complet închisă când copilul se naște. Daca rămâne deschisa, în acest sac vor pătrunde organe din abdomen până în canalul inghinal sau chiar până în scrot. Hernia este vizibilă doar atunci când exista conținut abdominal în sac.
Desi fetițele nu au testicule, au un canal similar celui de la băieți (numit în anatomie canalul lui Nuck) prin care pot dezvolta hernie inghinală. O particularitate în cazul fetițelor este că în sac pot pătrunde ovarul sau trompa uterină.
Ce copii au riscul mai mare de a dezvolta hernie inghinală?
- Copii născuți prematur
- Copii care au testicul necoborât
- Membri în familie cunoscuți cu hernie
- Copii diagnosticați cu fibroză chistică
- Copii care au și alte malformații ale organelor genitale (hipospadias)
- Care sunt simptomele herniei inghinale?
Hernia apare ca o „umflatură” în zona inghinală sau în scrot. Aceasta poate fi mai vizibilă atunci când copilul plânge sau tușește și poate să dispară cu totul când copilul este relaxat.
Ocazional, atât la băietei cât și la fetițe, organele din abdomen care pătrund în sac și rămân blocate la acest nivel. Daca ansa nu poate fi împinsă cu blândețe înapoi în abdomen, atunci este necesară prezentarea de urgență la chirurg pentru că vasele ce hrănesc acea porțiune de intestin sunt afectate, iar organul poate fi pierdut. De asemenea, daca un copil cunoscut cu hernie inghinala devine brusc foarte agitat, refuză mâncarea, varsă, are burtica umflată, nu are scaun, consultul chirurgului pediatru este imperios necesar pentru că acestea sunt semne că ansa de intestin este blocata în sac și suferă.
Cum se pune diagnosticul de hernie inghinală?
Hernia este diagnosticată prin examinarea clinica a copilului. Prima manevră efectuată de către medic va fi să încerce să împingă organele înapoi în abdomen. Daca acest lucru nu este posibil, medicul poate solicita o ecografie sau o radiografie pentru a aprecia starea organelor blocate în sac.
Cum se tratează hernia inghinală?
Hernia inghinală se corectează printr-o intervenție chirurgicală ce presupune identificarea comunicării cu abdomenul (sacul), eliberarea lui de pe elementele anatomice normale de la acest nivel și desființarea sa.
Chirurgul va lua în considerare mai mulți factori în ce privește momentul operației:
- Vârstă copilului, starea generala de sănătate și istoricul medical
- Tipul de hernie
- Dacă hernia este reductibilă (organele pot fi ușor împinse înapoi în abdomen)
- Toleranța copulului dumneavoastră la medicație, proceduri și tratamente specifice
Intervenția chirurgicala se realizează cu anestezie generală. Din punct de vedere tehnic intervenția este considerată cu nivel scăzut de dificultate, iar majoritatea copiilor sunt externați a doua zi.
Care sunt posibilele complicații ale herniei inghinale la copil?
Complicația principală este afectarea organului exteriorizat în sac, putând ajunge până la pierderea acestuia parțial sau complet.
Când este necesară prezentarea la medic?
Consultul de specialitate este necesar imediat ce este identificată anomalia pentru a beneficia de tratamentul corect într-un moment cât mai optim.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis