Ce sunt duplicațiile intestinale?
Duplicațiile digestive sunt anomalii congenitale rare care pot apărea oriunde la nivelul tractului gastrointestinal, de la cavitatea bucală până la rect; în ordinea frecvenței acestea apar la nivelul ileonului (33%), esofagului (20%), colonului (13%), jejunului (10%), stomacului (7%) și duodenului (5%). Esofagul reprezintă porțiunea de tub digestiv prin care alimentele ajung în stomac. Duodenul, ileonul și jejunul sunt porțiuni ale intestinului subțire.
Duplicațiile intestinale afectează aproximativ unul din 4500 de nou-născuți, sunt întâlnite la 0.2% din copii, și apar mai frecvent la băieți.
Deși au fost propuse mai multe teorii, încă nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției lor. Se consideră că apar între săptămânile 4-8 de dezvoltare embrionară.
Aproximativ 16-26% dintre pacienții cu duplicații intestinale au asociate și alte anomalii cum ar fi anomalii spinale (la nivelul măduvei spinale), cardiace sau de tract urinar. În cazul a 10% dintre pacienții cu duplicații intestinale există și alte anomalii digestive. Așadar, odată ce este stabilit diagnosticul de duplicație intestinală sunt necesare investigații care să identifice alte eventuale malformații.
Din punct de vedere structural, duplicațiile intestinale sunt structuri chistice sferice sau tubulare. Chisturile sferice reprezintă cea mai des întâlnită variantă (80% dintre duplicațiile intestinale) și de regulă nu comunică cu segmentul de tub digestiv de care sunt atașate. Chisturile tubulare reprezintă 20% dintre duplicații, sunt paralele cu segmentul de tub digestiv și de regulă comunică cu acesta, fiind necesară identificarea acestei comunicări înainte de intervenția chirurgicală.
Prezența a unor chisturi de duplicație multiple este relativ rară (1-7%). Poate fi vorba de mai multe chisturi atașate unui singur segment de tub digestiv, sau, mai rar, de chisturi ce afectează două sau mai multe segmente.
Chistul de duplicație intestinală atipic reprezintă o structura chistică complet separată de segmentul de tub digestiv, fără perete comun sau comunicare cu acesta. Acestea sunt extrem de rare.
Cum se diagnostichează duplicațiile intestinale?
Ultrasonografia fetală a avansat mult, făcând posibil diagnosticul prenatal al acestor malformații în 20-30% din cazuri, de cele mai multe ori descoperirea antenatală fiind întâmplătoare. Examinarea IRM fetală poate fi utilă
Evoluția clinică a duplicațiilor intestinale este variabilă. Simptomele pot apărea oricând din perioada de nou-născut până la maturitate și variază în funcție de localizarea duplicației. Simptomele sunt prezente în primul an de viață în aproximativ 70% dintre duplicații, iar în 85% dintre duplicații simptomele sunt prezente în al doilea an de viață.
Duplicațiile de la nivelul cavității bucale și faringelui pot provoca dificultăți respiratorii și disfagie (dificultatea de a înghiți). În cazul chisturilor de dimensiuni mari sau cu creștere rapidă, pot fi prezente durerea retrosternală, eliminarea de sânge pe gură și semnele unei infecții.
Duplicațiile gastrice sau intestinale pot provoca greață, vărsături, distensie abdominală, sau masă palpabilă la nivel abdominal. Durerea abdominală recurentă (care dispare și reapare) reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale duplicațiilor de tub digestiv și este atribuită creșterii presiunii în interiorul chistului prin acumularea secrețiilor digestive.
Uneori complicațiile duplicațiilor digestive pot reprezenta prima manifestare a acestei boli. Invaginația intestinală (o parte a intestinului subțire sau gros pătrunde în alta parte a intestinului, că o telescopare) este caracterizată clinic de durere abdominală, obstrucție și sângerare. Este posibilă și compresia extrinsecă a segmentului intestinal adiacent duplicației, cu apariția semnelor de ocluzie intestinală. Dacă este prezentă mucoasă gastrică la nivelul chistului de duplicație pot apărea inflamația, sângerarea, ulcerația și chiar perforația chistului.
Cu toate acestea, uneori diagnosticul este întâmplator. De cele mai multe ori aceste anomalii sunt depistate ecografic. Examenul CT și examenul IRM pot fi utile în: diagnosticul duplicației, localizarea cu exactitate a acesteia, descrierea relației cu structurile adiacente-mai ales cu segmentul de tub digestiv de care e conectat, evaluarea unei eventuale comunicări între chist și tubul digestiv și planificarea intervenției chirurgicale.
Diagnosticul de certitudine vă fi stabilit în urma rezecției chistului și examenului histopatologic.
Care este tratamentul în cazul duplicației de tub digestiv?
Tratamentul este reprezentat de excizia în totalitate a chistului. Chisturile complicate reprezintă o urgență chirurgicală. Se preferă excizia și în cazul chisturilor asimptomatice (intervenție chirurgicală electivă), deoarece există risc crescut că acestea să crească mult în dimensiuni și să provoace complicații severe cum ar fi ocluzie intestinală, sângerare importantă, sau pot suferi transformări maligne la vârstă adultă.
Dacă există comunicare cu segmentul de tub digestiv de care chistul este atașat, poate fi necesară rezecția intestinului adiacent. Este importantă rezecția completă a chistului pentru a preveni recurența (reapariția) și riscul de transformare malignă.
Intervenția chirurgicală poate fi realizată pe cale deschisă sau laparoscopic/toracoscopic.
Postoperator copilul dumneavoastră poate resimți durere sau sensibilitate la locul intervenției, grețuri și vărsături (secundare anesteziei generale, medicației sau intervenției), durere în gât (provocată de tubul de intubație), amețeli. Pot exista câteva restricții alimentare în primele zile postoperator.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis