Hepatoblastomul (tumorile hepatice): ce este, diagnostic, manifestări și tratament

Incidenta tumorilor hepatice în copilărie este redusa, ¾ din ele fiind maligne. Cele mai frecvente tumori hepatice maligne sunt hepatoblastomul (65% din total) și hepatocarcinomul.

Ce este hepatoblastomul și cum apare?

Hepatoblastomul este o tumora hepatica malign care apare la populația pediatrica, care are originea în celulele hepatice fetale (imature). Debutează în majoritatea cazurilor în jurul vârstei de 1-3 ani. Raportul pe sexe este 1:3 în favoarea băieților.

Cele mai multe dintre tumori sunt sporadice dar exista și situații în care pot apărea în contextul unor anomalii citogenetice. Aceasta patologie maligna se asociază frecvent cu sindromul Beckwith-Wiedeman, polipoza adenomatoasa familial, hemihipertrofie, agenezie renala, agenezie suprarenala. Dintre factorii de mediu implicați, merita menționați expunerea părinților la metale, produse petroliere, pigmenți sau vopseluri.

Care sunt manifestările clinice ale hepatoblastomului?

Clinic, aceasta patologie se caracterizează prin masa tumorală abdominală (68% din cazuri), distensie abdominală (28%), anorexie, scădere ponderală, dureri abdominale.

Cum se pune diagnosticul?

Paraclinic se efectuează hemograma completa pentru a evidenția scăderea hematiilor (anemie) și creșterea trombocitelor (trombocitoza), teste de coagulare, teste ale funcției hepatice și teste specifice: AFP (alfa fetoproteina crescuta în peste 90% cazuri)

Investigațiile imagistice utilizate în diagnosticul acestei afecțiuni sunt ecografia abdominala, IRM-ul abdominal și CT-ul toracic. Ecografia abdominala are rolul de a descrie organul de origine, structura tumorala (solida sau chistica), extensia tumorii, integritatea vaselor principale. Poate fi folosita și pentru ghidarea biopsiilor percutane. IRM-ul abdominal oferă informații privind raportul dintre tumora și vasele hepatice și poate diferenția intre hepatoblastom și hepatocarcinom. CT-ul toracic contribuie la stadializarea bolii și la detecția apariției metastazelor.

Care este tratamentul acestei afecțiuni?

Tratamentul este preponderent chirurgical. S-a demonstrat că rezecția tumorala completă rămâne piatra de temelie pentru tratamentul cu viza curativă, oferind singura variantă realistă de supraviețuire pe termen lung în absența bolii. O alternativă chirurgicalî ar putea fi transplantul hepatic, având indicație cei care nu au tumori extrahepatice și cei cu tumori nerezecabile complet după o cură inițială de chimioterapie.

Introducerea chimioterapiei în schemele de tratament a generat o creștere a numărului de pacienți care au fost eligibili pentru rezecția tumorala și o scădere a ratei de recurență postoperatorie. Se poate administra o cura de chimioterapie în cazul tumorii nerezecabile și se încearcă rezecția chirurgicală secundară cu intenție curativă. 80% din cazurile de hepatoblastom răspund la chimioterapie.

Radioterapia este eficientă pentru hepatoblastom deoarece este o tumoră radiosensibilă. Aceasta poate fi integrată în schema de tratament în cazul tumorilor reziduale.

Rata generală de supraviețuire a pacienților cu hepatoblastom este 82% la 3,5 ani postoperator datorită îmbunătățirii protocolului de tratament.

Unde ne găsești:

Numere de telefon pentru programări:

  • 0759.329.534
  • 0721.511.735
  • 031.4251600

Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București

Program de lucru:

  • Luni-Vineri: 08 – 21
  • Sâmbătă: 09-17
  • Duminică: închis