Tumorile testiculare la copii își au originea în testicul. Acesta este un organ pereche ce se regăsește la nivelul scrotului. În mod normal testiculele au formă sferic-ovală, cu dimensiuni simetrice sau aproape simetrice și de consistență fermă. Rolul testiculelor este reproducător (reprezintă locul de producere a spermei) și endocrin (produc hormoni cu rol masculinizant).
Tumorile testiculare reprezintă 1-2% din patologia tumorală în rândul populației pediatrice. Majoritatea sunt tumori benigne, iar în cazul tumorilor maligne, acestea au adesea un prognostic mai bun decât cele din cazul adulților. Cele mai frecvente tumori testiculare în rândul populației pediatrice sunt reprezentate de tumorile de sac vitelin și teratoame.
Tumorile testiculare la copii: cauze
Cauzele exacte nu au fost determinate, dar există anumiți factori de risc asociați dezvoltării tumorilor testiculare: anomalii de diferențiere sexuală în cadrul cărora pot există testicule cu modificări structurale, istoric de testicul necoborât sau prezența microcalcificărilor.. Din punct de vedere epidemiologic, adolescenții și adulții tineri (vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani) sunt la risc pentru a dezvoltă cancer testicular, incidența fiind mai mare la rasă albă.
Tumorilor testiculare la copii: simptome și diagnostic
Adesea simptomatologia este locală: modificări de formă, volum, consistență, sensibilitate a testiculului. Modificările pot fi focale (manifestate sub formă de noduli) sau globale, afectând întreg testiculul. Cu cât depistarea este mai precoce, cu atât prognosticul este mai bun.
Diagnosticul presupune un examen clinic, investigații imagistice și probe biologice. Adesea la examenul clinic se decelează asimetrie testiculară, un nodul ferm, modificări de formă a testiculului. Ecografia testiculară este metoda imagistică de primă intenție, ce completează examenul clinic. Un examen clinic normal sau absența modificărilor la ecografia testiculară uneori nu pot exclude diagnosticul de tumoră testiculară.
Rolul tomografiei computerizate a toracelui, abdomenului și a pelvisului este de a efectua un bilanț de extensie corect, pentru detecția eventualelor diseminări. În funcție de necesități se poate decide și pentru investigarea tomografică cerebrală.
Dintre markeri tumorali, recolați din sângele periferic, amintim: hCG (-Beta-human chorionic gonadotropin), AFP (alpha fetoproteina), LDH (lactat dehidrogenază) și AMH (hormon anti-mullerian) cu rol important în evaluarea preoperatorie pentru orientarea diagnosticului, dar și pentru monitorizarea postoperatorie.
Diagnosticul final este histopatologic și orientează prognosticul și atitudinea terapeutică finală.
Care este tratamentul?
Tratamentul chirurgical este cel de elecție în cazul tumorilor testiculare. În funcție de aspectul ecografic al leziunii testiculare și de markerii sanguini se poate opta pentru îndepărtarea leziunii testiculare cu conservarea unei mase testiculare normale (testicular sparing surgery) sau pentru orhiectomie (îndepărtarea chirurgicală a testiculului). Abordul chirurgical este clasic, deschis, pe cale inghinală.
Postoperator va fi necesară monitorizarea clinică, imagistică și biologică. Este important de știut că în cazul orhiectomiei copilul poate beneficia de montarea unei proteze testiculare adaptate vârstei, dar și de consiliere psihologică.
Care este pronosticul?
Pronosticul este adesea favorabil. Totuși trebuie cunoscut că pe termen lung poate există reducerea potențialului fertil și afectarea dezvoltării hormonale normale.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis