Răceala versus gripa: asemănări și deosebiri

În timpul sezonului rece, multe persoane se confruntă cu simptome neplăcute care indică prezența unei afecțiuni respiratorii. De multe ori, suntem puși în situația de a ne întreba dacă avem de-a face cu o simplă răceală sau cu o gripă, două afecțiuni care, deși prezintă simptome similare, au particularități și implicații diferite.

Înțelegerea corectă a acestor două boli și a modului în care se manifestă este esențială pentru a adopta măsurile potrivite de tratament și prevenție. În cele ce urmează, vom explora definițiile, asemănările și deosebirile dintre răceală și gripă, oferind astfel o perspectivă clară asupra acestor două afecțiuni comune.

Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, cauzată în principal de rinovirusuri. Este una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite, în special în sezoanele reci.

Gripa, sau gripa sezonieră, este o infecție virală acută a căilor respiratorii, cauzată de virusul gripal. Există trei tipuri principale de virus gripal: A, B și C, dintre care tipurile A și B sunt cele mai frecvente cauze ale epidemii.

Asemănări între răceala și gripă:

 1. Originea Virală: atât răceala, cât și gripa sunt cauzate de virusuri.
 2. Simptome Comune: Ambii pot prezenta simptome precum febră (mai frecventă în gripă), dureri în gât, tuse, nas înfundat, dureri de cap și oboseală.
 3. Modul de Transmitere: Ambele se răspândesc prin picături de la tuse sau strănut, contact direct cu persoanele infectate sau atingerea suprafețelor contaminate.

Deosebiri între răceala și gripă:

 1. Severitatea simptomelor: Deși ambele pot avea simptome similare, gripa tinde să fie mult mai severă și bruscă decât răceala.
 2. Complicații: Gripa poate duce la complicații serioase, cum ar fi pneumonia, bronșita, sinuzita și infecțiile de ureche. În cazuri rare, poate fi fatală.
 3. Durata: Răceala tinde să dureze de la câteva zile până la o săptămână, în timp ce gripa poate dura până la două săptămâni sau mai mult, în funcție de severitate.
 4. Prevenție: Există vaccinuri disponibile pentru prevenirea gripei. Deși nu există un vaccin specific pentru răceală, practicile bune de igienă pot reduce riscul de a te îmbolnăvi.

 

 

Medicii noștri specialiști în Pediatrie

Unde ne găsești:

Numere de telefon pentru programări:

 • 0759.329.534
 • 0721.511.735
 • 031.4251600

Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București

Program de lucru:

 • Luni-Vineri: 08 – 21
 • Sâmbătă: 09-17
 • Duminică: închis