Interviu Dr. Ștefan Dan: Cum avem grijă de inima copilului nostru?

Astăzi discutăm cu domnul dr. Ștefan Dan-Valentin despre cum avem grijă de inima copilului nostru.

Care sunt semnele că ar trebui să consult un cardiolog pentru copilul meu?

DR ȘTEFAN DAN-VALENTIN
DR ȘTEFAN DAN-VALENTIN

Semnele și simptomele sugestive pentru o afecțiune cardiacă sunt în majoritate nespecifice și greu de interpretat de către părinte, motiv pentru care, la apariția lor ar trebui să consultăm un cardiolog pediatru. În cazul sugarilor ritmul de creștere în greutate neadecvat, transpirația în timpul suptului, faptul că obosește repede și se oprește repetat din supt, respirația foarte rapidă, cianoza (albăstrirea) tegumentelor, edemele, letargia sau iritabilitatea pot fi semnale de alarmă. La copilul mic și preșcolar ar trebui să ne atragă atenția oboseala apărută mai repede decât la partenerii de joacă, implicarea redusă în activități fizice, faptul că se oprește din joacă pentru a se odihni, curba ponderală nesatisfăcătoare, transpirații marcate in somn sau în timpul mesei, infecții respiratorii frecvente mai ales cu implicare pulmonară, cianoza sau palpitațiile. Copilul mare și adolescent va acuza palpitații, dureri toracice, dificultăți de respirație, amețeală sau chiar sincopă („leșin”) sau toleranța scăzută la efort.

Care sunt principalele boli cardiace care afectează copii mici?

În primul rând copiii mici trebuie suspectați de malformații cardiace. 1% dintre nou-născuți suferă de o malformație, o treime din ei malformații grave. Cu toate acestea mai mult de un sfert din copiii cu malformații nu sunt diagnosticați în maternitate deoarece unele malformații nu se manifestă în primele zile post-natal. Infecțiile, îndeosebi cele respiratorii se pot complica uneori cu afectarea cardiacă: miocardite, pericardite, vasculite și altele iar anginele (amigdalitele) cu streptococ de grup A netratate pot conduce la reumatism articular acut cu afectarea miocardului sau a valvelor cardiace. Tulburările de ritm, aritmiile pot fi prezente din perioada neonatală.

De asemenea, obezitatea la copii reprezintă un fenomen în creștere alarmantă, ea putând fi însoțită adesea de hipertensiune arterială.

Cum pot să-mi dau seama dacă copilul meu are o problemă cardiacă sau este doar un lucru comun la copii mici, cum ar fi un murmur cardiac?

Jumătate din cazurile de sufluri cardiace la copiii mici sunt „inocente”, adică fără semnificație patologică. Asta înseamnă și că cealaltă jumătate poate ascunde un defect structural sau funcțional al inimii. Pentru un părinte fără posibilitatea de a investiga acasă copilul este uneori foarte dificil să își dea seama de o problemă cardiacă. Dezvoltarea normală a copilului exclude de obicei existența unei patologii. Observarea însă a semnelor enumerate mai sus, a semnelor de alarmă ar trebui să aducă copilul la cardiolog. Aș vrea aici să aduc în discuție un element foarte important: timpul. Uneori semnalele de alarmă apar sau sunt observate târziu iar malformația care generează suflul își exercită efectele negative asupra inimii. Cu cât diagnosticăm mai devreme un defect îl putem urmări pentru a interveni la timp și a împiedica apariția unor consecințe câteodată ireparabile.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiace la copiii mici?

Primul factor de risc de care ar trebui să ținem cont este existența în familie a bolilor cardiace congenitale, a aritmiilor și a cazurilor de moarte subită cardiacă sau neexplicată (înecuri, accidente rutiere suspecte) mai ales la vârstă tânără (sub 40 de ani).

Infecțiile frecvente și/sau severe sau prezența unor alte boli serioase: renale, pulmonare, endocrine, etc sunt iar factori de risc importanți. De asemenea prezența sau suspiciunea existenței unui sindrom genetic știut fiind faptul ca multe pot asocia defecte cardiace sau vasculare.

Nu în ultimul rând, expunerea copilului la substanțe toxice (jucării colorate cu vopseluri toxice, expunerea la fumatul pasiv, joaca în locuri contaminate – copiii au tendința de a introduce în gură obiectele cu care se joacă) sau medicația cronică în anumite cazuri (leucemie, tratamente psihiatrice) pot constitui factori de risc cardiac.

Din păcate, pentru copiii mai mari tentația etnobotanicelor sau a drogurilor reprezintă un pericol evident.

Cum pot să-mi mențin copilul sănătos din punct de vedere cardiac și să previn bolile cardiace în rândul copiilor mici?

În primul rând o alimentație corespunzătoare și un regim de viață cu odihna suficientă sunt reguli generale aplicabile la orice vârstă. Foarte importantă este evitarea infecțiilor, mai ales în primul an de viață de preferat până la vârsta de grădiniță. Știm ca o dată cu integrarea copilului în colectivitate, infecțiile respiratorii frecvente dar ușoare de regula sunt inevitabile. Tratarea corectă și la timp a acestora este însă importantă. În general evitarea expunerii la factorii de risc enumerați va scădea considerabil incidența bolilor cardiace.

 

Ce tipuri de teste cardiace ar trebui să facă copilul meu în cadrul unui control cardiologic regulat?

În ultima perioadă neonatologii recomandă mamelor un screening cardiologic in perioada de sugar alături de alte investigații (ecografia de șold, cea trans-fontanelară, etc). Deși ghidurile internaționale nu au adoptat (încă) această practică, consider că este un demers util în depistarea malformațiilor sau afecțiunilor cardiace la copii. În această etapă de viață un consult cardiologic și o ecocardiografie vor putea identifica majoritatea posibilelor afectări cardiace. Medicul va putea recurge la investigații suplimentare în caz de suspiciune și va recomanda vizite de control și urmărire după caz. O a doua vizită la cardiolog (în cazul unui copil fără patologie diagnosticată în primul an de viață) ar trebui să fie la vârstă școlară (6-7 ani), moment în care, pe lângă examenul clinic și ecocardiografie, se adaugă o electrocardiogramă.

 

Care sunt recomandările pentru un stil de viață sănătos pentru inimă?

Cu riscul de a mă repeta subliniez câteva reguli generale care ar trebui să reprezinte un stil de viață sănătos atât din punct de vedere cardiac cât și în general.

  • Alimentația în primul rând trebuie să fie echilibrată și corespunzătoare vârstei. Evitarea excesului de sare și de zahăr sub orice formă vor aduce beneficii pe termen lung. Alimentele înalt procesate de asemeni (fast-food, dulciuri industriale) favorizează obezitatea de la vârste mici și apariția complicațiilor asociate: hipertensiune, diabet, etc. Excesul de alimente și băuturi îndulcite vor favoriza apariția cariilor dentare, focar de infecție ignorat de multe ori.
  • Ca o continuare, igiena dentară și îngrijirea acesteia la stomatolog poate feri copii de complicații care pot include afectări cardiace. De altfel, în general deprinderea obiceiurilor de igienă personală vor ține la distanță multe posibile infecții (cutanate, digestive, etc).
  • Includerea în programul copilului a unor activități fizice regulate, suplimentare față de orele obișnuite de joacă va fi benefică din multe privințe, menținând o inimă sănătoasă.
  • Odihna suficientă, mai ales la copii mari și adolescenții tentați să înlocuiască orele de somn cu diverse activități este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă.
  • La fel de importantă este evitarea toxicelor de orice fel: alcool tutun, droguri, toate având efecte negative asupra inimii și circulației. În general, un regim de viață echilibrat, fără excese, este ceea ce ne-am dori sa urmeze copii noștri pentru a fi sănătoși din toate punctele de vedere.

Programul domnului Dr. Ștefan Dan-Valentin:

  • Miercuri 08:00-14:00
  • Joi: 13:30 – 17:30

 

×

 

Alți medici specialiști în cardiologie:

 

Unde ne găsești:

Numere de telefon pentru programări:

  • 031.4251600
  • 0759.329.534
  • 0721.511.735

Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București

Program de lucru:

  • Luni-Vineri: 09 – 21
  • Sâmbătă: 09-17
  • Duminică: închis

.