Astăzi discutăm cu doamna dr. Mirela Iancu despre cele mai întâlnite afecțiuni endocrinologice, definiția lor, cum le putem identifica și când trebuie să mergem la doctorul specialist endocrinolog.
Despre doamna Dr. Mirela Iancu
- Specializare: Endocrinologie pediatrică
Sef de Lucrari U.M.F. “Carol Davila” Bucuresti: - Facultatea absolvită:Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (2010-2016)
- Rezidențiat: Spitalul Universitar de Urgență Elias, București (2017-2021)
Cele mai recente cursuri:
- Participare și promovare a cursului de Densitometrie, curs Internațional IOF &ISCD (2021)
Congresul Societății Europene de Endocrinologie, lucrarea “Paradoxul tratamentului cu hormoni de creștere în contextul pandemiei Covid-19” (2021) - Cursul de Tehnician Nutriționist al Academiei de Nutriție “Sănătate, Te iubesc!”(2020)
- Cursul de Psihonutriție al Academiei de Nutriție “Sănătate, Te iubesc!” (2019-2020)
Cum pot să-mi dau seama dacă copilul meu are o problema hormonală?
Sistemul endocrin produce și eliberează hormoni ce acționează ca mesageri chimici și contribuie la controlul a numeroase funcții ale organismului, printre care creșterea și dezvoltarea, metabolismul, dezvoltare sexuală și reproducerea.
Evoluția copilului din perioada de sugar până la maturitate necesită funcționarea eficientă si corespunzătoare a sistemului endocrin. Principalele glande ale sistemului endocrin sunt reprezentate de glanda pituitară, glanda pineală, hipotalamus, pancreas, tiroidă, paratiroide, glandele suprarenale, testicul și ovar.
Semnele și simptomele ce pot indica o tulburare endocrină sunt multiple. Lipsa specificității precum și prezența în numeroase alte disfuncții ale organelor interne subliniază importanța unei colaborări strânse între medicul pediatru și parinte și a unei supravegheri atente a dezvoltării copilului. În cazul în care apare un dezechilibru al dezvoltării și se suspicionează o disfuncție glandulară, o consultație endocrinologică poate fi necesară pentru diagnosticul și tratamentul corespunzător al afecțiunii.
La ce simptome ar trebui să fiu atent și să le raportez/discut cu medicul pediatru?
Printe manifestările care pot indica o disfuncție endocrinologică se numără:
- dezvoltare staturală necorespunzatoare (deficit statural, statura înaltă, viteză de creștere necorespunzătoare)
- obezitate/supraponderabilitate sau greutate redusă
- dezvoltare staturală necorespunzatoare (deficit statural, statura înaltă, viteză de creștere necorespunzătoare)
- obezitate/supraponderabilitate sau greutate redusă
- tulburări de dezvoltare pubertară de tipul pubertate precoce sau întârziată
- tulburări legate de regularitatea și fluxul ciclului menstrual
- acnee, prezența de vergeturi roșiiviolacee
- pilozitate corporală crescută/diminuarea pilozității corporale
- consum excesiv de lichide, senzație persistentă de sete
- tulburări ale ritmului somnveghe
- dureri de cap, tulburări de vedere
- creșterea în volum a tiroidei
- oboseală, nivel scăzut al energiei
- hiperactivitate, transpirații, palpitații
- tulburări digestive după excluderea cauzelor gastroenterologice (constipație/diaree)
Care sunt semnele timpurii ale unui dezechilibru hormonal în rândul copiilor mici
O perioadă critică pentru detectarea posibilelor dezechilibre hormonale o reprezintă perioada imediată după naștere, datorită dificultăților de diagnostic, prezența influențelor materne și a impactului pe termen lung. Diagnosticul precoce a unor afecțiuni de tipul hipotiroidism congenital, insuficiență adrenală sau hiperplazie congenitală poate face diferența între atingerea normală a pragurilor fiziologice de dezvoltare și situații amenințătoare de viață manifestate prin deshidratare, febră, vărsături, hipotensiune, dificultăți de alimentație și stagnarea greutății, tulburări electrolitice precum și tulburări de dezvoltare ale organelor sexuale.
Ce teste sunt necesare pentru a diagnostica tulburările endocrine la copii
Diagnosticul unei patologii endocrinologice necesită evaluarea concentrațiilor hormonale în sânge prin teste de laborator. Evaluarea imagistică prin radiografii, rezonanță magnetică, computer tomografi și osteodensitometrie pot fi necesare pentru stabilirea diagnosticului. Evaluări hormonale în dinamică pot necesita internare într-o secție de endocrinologie pediatrică. Acestea implică administrarea de substanțe specifice ce stimulează sau supresează diverși hormoni, prin răspunsul obținut putându-se diagnostica diferite patologii endocrine. Testele genetice pot fi necesare pentru diagnosticare diverselor anomalii genice ce pot asocia tulburări endocrine de tipul sindrom Turner, sindrom Klinefelter ș.a..
Cum pot să îmi ajut copilul să facă față unei tulburări endocrine în viața de zi cu zi
În anumite cazuri, modificări ale stilului de viață precum modificarea dietei și exercițiul fizic pot fi recomandate pentru ameliorarea/tratarea diverselor dezechilibre hormonale. În funcție de afecțiune poate fi indicat de asemenea tratamentul medicamentos și/sau chirurgical.
Există măsuri preventive pe care le pot luat pentru a preveni tulburările endocrine la copilul meu
Pentru asigurarea și menținerea sănătății sistemului endocrin al copilului se recomandă un regim alimentar sănătos, cu reducerea produselor procesate, diminuarea comportamentului sedentar, creșterea exercițiului fizic, controale medicale periodice cuprinzând istoricul familial de boli cronice, istoricul de creștere și dezvoltare a copilului pentru a putea surprinde precoce o dereglare a evoluției staturo-ponderale sau pubertare.
Care sunt consecințele pe termen lung ale unui dezechilibru hormonal netratat în copilărie? Cum poate afecta o tulburare hormonală dezvoltarea și creșterea copilului meu
Datorită numeroaselor efecte pe care hormonii le exercită asupra fiecărui organ și țesut din organism, consecințele lipsei tratamentului sau tratamentul necorespunzător al unei afecțiuni endocrine pot fi majore și uneori cu impact vital.
Hipotiroidismul congenital netratat poate duce la retard mental, pubertatea precoce precum și deficitul de hormon de creștere netratat pot duce la o statură joasă în viața de adult, cu multiple implicații psihologice si sociale, neadresarea disfuncțiilor organelor sexuale poate duce la infertilitate, iar finalizarea creșterii cu o densitate osoasă suboptimală poate duce la osteoporoză și fracturi în viața de adult. Nu în ultimul rând, prezența obezității în copilărie crește riscul persistenței ei în viața de adult și crește riscul cardiovascular, metabolic și neoplazic.
Care este rolul nutriției și exercițiului fizic în menținerea sănătății endocrine a copilului meu? Ce ar trebui să evităm, ce sa încurajăm?
Nutriția și exercițiul fizic reprezintă un rol fundamental pentru prevenția apariției unei tulburări endocrine precum și un adjuvant al tratamentului în cazul unei tulburări endocrine preexistente.
Printre strategiile comportamentale dezvoltate cu scopul de a menține sănătatea endocrină a copilului se numără:
- construirea unui plan de alimentație sănătoasă
- limitarea consumului de băuturi dulci
- efort fizic zilnic timp de minim 60 minute
- reducerea timpului petrecut în fața ecranelor (tablete, laptop, telefon)
- asigurarea unui program optim de somn
Programul doamnei Dr. Mirela Iancu
- Luni – 14:00-16:00
- Miercuri – 12:00-14:00
Alți medici specialiști în endocrinologie:
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 031.4251600
- 0759.329.534
- 0721.511.735
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 09 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis
.