Dificultățile alimentare țin de multe procese fiziologice și psihologice. De altfel, întregul proces de hrănire a organismului este complex pentru că necesită interacțiunea coordonată între sistemul nervos central și periferic, între sistemul cardiopulmonar și tractul gastrointestinal cu suport din partea structurilor craniofaciale, orofaringiene și a sistemului musculoscheletal.
La copil, la toate acestea se adaugă experientele lui cu alimentele și momentul mesei, precum și interacțiunea cu adultul care hrănește. O disfuncție la orice nivel poate determina un risc pentru apariția unei tulburări de hrănire/alimentare. Cauzele medicale ale unei astfel de tulburări pot include:
- afecțiuni ale tractului digestiv (esofagita eozinofilică, constipația cronică, boala severă de reflux gastroesofagian, gastrita/ulcerul, boala celiacă, gastropareză)
- alergii alimentare severe
- boli cronice cardio-pulmonare (malformații congenitale de cord, bronhodisplazia pulmonară a prematurului)
- boli renale cronice
- boli metabolice (acidoze organice, boli ale ciclului ureei)
- boli endocrinologice
- malformații cranio-faciale (cheilopalatoschizis, macroglosie)
- anomalii congenitale de tract respirator sau digestiv (atrezie esofagiană, fistula esotraheală)
- tumori
- sindroame genetice
- tulburări de deglutiție la prematuri
- tulburari neurologice (boli neuromusculare, paralizie cerebrală infantilă) sau neuropsihiatrice (autism, ADHD)
Tulburările emoționale, relaționale, tulburările comportamentale, dificultățile senzoriale însoțesc de cele mai multe ori tulburările somatice, simptomele alimentare și, din păcate, persistă frecvent chiar și dupa rezolvarea problemelor medicale.
Cum recunoști aceste dificultăți alimentare
Hrănirea la diferite vârste și în diferite stadii de dezvoltare poate deveni o activitate provocatoare astfel că părinții se lovesc de anumite bariere precum:
- Refuzul copilului de a se hrăni
- Mese care dureaza mult
- Copilul selectează și mănâncă doar anumite alimente
- Refuză alimente solide
- Preferă laptele în locul mâncării
- Mănâncă doar alimente pasate dupa vârsta de 18 luni
- Vomită
- Aruncă alimentele pe jos
- Este retras, suparat când vine momentul mesei
- Țipă, protestează, plânge la masă
- Copilul mănâncă marea majoritate a meselor cu telefonul/tableta
- Masa este o corvoadă pentru părinți și pentru copil
- Are nevoie de suplimente alimentare sau montare de sonda nazogastrică/gastrostoma
Dificultăți alimentare la copii: ce presupune intervenția psiho-logopedică
Logopedia ca specialitate terapeutico-medicală vine în completarea celorlalte specialități și poate trata cu succes o serie de dificultăți oro-motorii, de masticație și deglutiție sau sensibilitate oro-facială. La această ramură se adaugă și psihologia ce surprinde latura emoțional-afectivă și comportamentele întregului mediu familial.
Intervenția logopedică debutează cu o evaluare psiho-logopedică în care sunt identificate cât mai multe din cauzele dificultăților apărute, din punct de vedere psihologic (dinamica relației familiale, comportamentul în cadrul familiei, emoțiile implicate și rolul fiecărui adult) cât și anatomo-funcțional (identificarea abilităților de masticație și deglutiție, verificarea elementelor anatomice implicate).
Comportamentul este un element cheie în procesul de recuperare, astfel că reacțiile copilului, ale părintelui și relația dintre ei vor face parte din intervenție, iar părinții vor fi îndrumați să construiască sau să corecteze acolo unde este necesar pentru ca activitatea de hrănire să devină plăcută pentru toți.
În paralel cu intervenția comportamentală ne vom axa pe dezvoltarea sau îmbunătățirea abilităților de masticație și deglutiție, sensibilități orale prezente, familiarizarea cu diferite alimente/texturi/gusturi într-un mediu prietenos, exersarea abilităților oro-motorii și dezvoltarea unor noi abilități necesare copilului (abilitatea de a sta la masă, de a rămâne până la final, implicarea lui în activitățile de pregătire a mesei, de a folosi tacâmuri, de a bea cu paiul etc).
La cine te poți programa:
Avem specialiști în echipă gata să facă această investigație și să te ajute cu interpretarea ei.
Unde ne găsești:
Numere de telefon pentru programări:
- 0759.329.534
- 0721.511.735
- 031.4251600
Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București
Program de lucru:
- Luni-Vineri: 08 – 21
- Sâmbătă: 09-17
- Duminică: închis