Cei mici sunt susceptibili la o gamă largă de afecțiuni pneumologice. Fie că este vorba de afecțiuni comune, precum astmul și pneumonia, sau de condiții mai rare și severe, precum fibroza chistică, înțelegerea simptomelor și semnelor de alarmă este crucială. Încercăm în acest articol să informăm despre câteva dintre principalele boli respiratorii întâlnite la copii.

1) Pneumonia

Pneumonia reprezintă o infecție a plămânilor și țesuturilor din jur, fiind provocată de bacterii, virusuri sau fungi. Este caracterizată prin simptome precum febră, tuse, dificultăți de respirație și dureri toracice. Tratamentul pneumoniei necesită adesea o abordare complexă, în funcție de severitatea și cauza bolii​. 

2) Astmul

Astmul se manifestă prin inflamația pereților interiori ai căilor respiratorii, care devin mai sensibili și reactivi la diferiți iritanți, ducând la episoade de wheezing, dificultăți de respirație, presiune pe piept și tuse. Managementul astmului implică evitarea declanșatorilor și folosirea medicamentelor prescrise pentru controlul simptomelor​​.

3) Bronșita

Bronșita este o inflamație a mucoasei bronșice, cu două forme principale: acută și cronică. Bronșita acută este adesea rezultatul unei răceli sau alte infecții respiratorii, caracterizată prin tuse și producție de mucus. Pe de altă parte, bronșita cronică, mai gravă, este asociată cu tuse persistentă și producție de mucus pentru o perioadă lungă, frecvent cauzată de expunerea la noxe, inclusiv fumatul​​.

4) Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

BPOC este o condiție inflamatorie cronică a plămânilor care provoacă obstrucția fluxului de aer, manifestându-se prin dificultăți de respirație, tuse și producție de mucus. Este în mare parte rezultatul expunerii pe termen lung la particule sau gaze iritante, cel mai frecvent din fumul de țigară​.

5) Fibroza chistică și emfizemul

Fibroza chistică este o boală ereditară ce afectează plămânii și sistemul digestiv, provocând leziuni grave. Emfizemul, pe de altă parte, afectează alveolele plămânilor, ceea ce duce la dificultăți de respirație din cauza deteriorării și slăbiciunii pereților alveolari​.

Când să mergi la doctorul pneumolog

Unii dintre indicatorii cheie care ar trebui să te determine să cauți sfatul unui specialist în pneumologie pediatrică includ:

  1. Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare: Dacă observi că copilul tău are dificultăți la respirație sau emite sunete șuierătoare în timp ce respiră, aceasta poate indica o obstrucție sau inflamație în căile respiratorii.
  2. Tuse persistentă: O tuse care nu dispare după o răceală obișnuită sau care devine cronică poate semnala o afecțiune mai serioasă, cum ar fi astmul sau bronșita.
  3. Episoade de lipsă a respirației sau respirație rapidă: Episoadele în care copilul pare să nu poată prinde suficient aer sau respiră anormal de repede merită evaluarea medicală.
  4. Lipsa de energie sau oboseală: Dificultățile respiratorii pot limita cantitatea de oxigen care ajunge în organism, ducând la oboseală și lipsă de energie.
  5. Cianoză: O nuanță albastră sau gri a pielii, în special în jurul buzelor și unghiilor, este un semn de alarmă care indică o oxigenare insuficientă și necesită atenție medicală imediată.

 

Părinții joacă un rol esențial în monitorizarea și protejarea sănătății respiratorii a copiilor lor. Înarmat cu cunoașterea simptomelor și a semnelor de alarmă, poți lua deciziile corecte în ceea ce privește îngrijirea copilului tău. La primul semn de îngrijorare, consultarea unui medic specialist în pneumologie pediatrică este esențială. Prin intervenție timpurie și tratament adecvat, multe dintre complicațiile afecțiunilor respiratorii pot fi prevenite sau gestionate eficient, asigurându-le copiilor o viață sănătoasă și fericită.

Medicii noștri specialiști în pneumologie

Unde ne găsești:

Numere de telefon pentru programări:

  • 0721.511.735
  • 0756999953

Adresa: Șoseaua Ștefan cel Mare 35, București

Program de lucru:

  • Luni-Vineri: 09 – 21
  • Sâmbătă: 09-17
  • Duminică: închis

.